een klassieke zege


een klassieke zege 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

een zege in een klassieker, d.i. een belangrijke, in een bepaalde periode verreden eendaagse wielerwedstrijd; zege in een wielerklassieker

Algemene voorbeelden


Nu het voetbal domineert, schreeuwt de Franse wielersport om succes. Vorig jaar werd er in de Tour geen enkele rit gewonnen en de laatste klassieke zege dateert van Parijs-Tours 1998.

De Telegraaf,

Toen Giorgio Squinzi bij de ploegpresentatie in de winter zijn renners tegen het licht hield, filosofeerde hij hardop over twee klassieke zeges. Met Andrea Tafi in de Ronde van Vlaanderen en Bettini in Luik-Bastenaken-Luik werd Squinzi op zijn wenken bediend.

De Telegraaf,

Wietse Veenstra, de kopman van de Golff/de IJsselstreek, was dit weekeinde dicht bij een tweede klassieke zege toen het op een eindsprint uitdraaide van zes coureurs in de Friese Woudenomloop, een amateurklassieker over 165 km met start en finish in Dokkum.

Meppeler Courant,

Een hoofdrol was weggelegd voor Hester-Marieke Kroes uit Hattem, een 22-jarige wielrenster die deel uitmaakt van de Viking-Waterland/Edam-formatie van Monique Knol. Glunderend stond deze rijzige Hattemse na afloop op het ereplatvorm omdat zij haar eerste klassieke zege behaalde in haar carrière.

Meppeler Courant,

Met zijn eerste klassieke zege bevestigde Jalabert de opmars van de Franse coureurs, die de laatste jaren waren voorbij gestreefd door de Spanjaarden en de Italianen.

NRC,